Inspiratievoer - Een stukje Chinese wijsheid
- Marc Zwiers

- 26 okt
- 2 minuten om te lezen
Hey, waar blijft mijn wekelijkse inspiratievoer?
Mañana, mañana.
Zoals ze in Spanje zouden zeggen. Een van mijn favoriete gezegdes na mijn culinaire tripje in het Baskenland, waar ik iets langer ben blijven hangen dan voorgenomen.
Een paar kilo zwaarder en een paar weken later dan beloofd, vervolgen we onze culinaire reis. We gaan van lekkere hapjes op een stokje naar eten met stokjes.
Ik neem jullie mee naar de Verboden Stad, waar ik de kunsten heb geproefd van de perfecte Sichuan-kip!
Een proteïnerijk hapje dat je niet alleen tijdens het schrijven inspireert, maar ook bij het sporten je spieren kweekt.
Dit lang verborgen recept, geperfectioneerd door vele generaties, heb ik versimpeld, waardoor je in 20 minuten al kunt genieten van je kookkunsten. Hoe? Dat leg ik je hieronder stapsgewijs uit.
Het Recept
Voorbereiding: 5 minuten
Koken: 10 minuten
Moeilijkheidsgraad: Makkie als je de ingrediënten hebt
Benodigdheden: Een keuken met:
Friteurpan of steelpan
snijplank
Koekenpan
Ingrediënten:
Marinade voor de kip:
1: Voorgesneden kippendijtjes
2: 3 eet lepels maizena (dit maakt de kip krokant)
3: 1theelepel zout
4: 1 theelepel witte peper
5: 1 eetlepel rijstwijn (niet in de nederlandse supermarkt. Dit kon ik online vinden)
6: 1 eetlepel sojasaus
7: 1 theelepel gemberpoeder
Stap 1: Mix de ingrediënten voor de marinade met de kip.
Stap 2: Laat de marinade 5 à 10 minuten inwerken. Verwarm in de tussentijd een steelpan met zonnebloemolie.
Stap 3: Heet genoeg? Doe er zoveel mogelijk kip in, maar houd wel ruimte tussen de stukjes.
Stap 4: Na 5 minuten is de kip goudgeel en kun je de stukjes eruit halen.
Ingrediënten - Ronde 2
Ingrediënten:
2 eetlepels szechuanpeperkorrels. (geen standaardingrediënt in de Nederlandse supermarkt; online te vinden)
1 vol drinkglas (250ml) met voorgesneden of gesneden gedroogde chilipepers. (ook niet standaard, maar ik vond zevoor 20 cent per zakje bij Die Grenze; ook online te vinden)
2 theelepels met gemberpoeder.
1 bosui grofgehakt
1 eetlepel rijstwijn. (Ook dit kon ik niet in de supermarkt vinden. Dit kon ik online vinden)
1 eetlepel sesamolie
Stap 5: Verhit een koekenpan met zonnenbloemenolie en voeg er 2 eetlepels Szechuanpeperkorrels aan toe.
Stap 6: Voeg na 2 minuten ook de overige ingrediënten en de goudgele kipstukjes toe aan de pan. Laat dit 5 à 10 minuten samen verhitten. Hoe langer, hoe meer de smaak door de kip wordt opgenomen.
Stap 7: We zijn op het magische punt aangekomen. Houd je stokjes gereed — we kunnen de smaken van eeuwenoude kookkunsten uitproberen.
Heb je de stappen gevolgd? Dan zit je nu naar het volgende kunstwerkje te kijken:

Perfect te combineren met een lekker Tsingtao-biertje, Chinees theetje of — als je het te pittig vindt — een fles water.
Eet smakelijk! Of, zoals ze het in China zouden zeggen: 好好吃饭
Geschreven op 26 Oktober, 2025 onder het genot van een glas water.

Opmerkingen